Zgodnie z nauką Hipokratesa, prawidłowe jedzenie to istota zdrowia

Natura sama w sobie dostarcza nam zdrowe i witalne pokarmy. Dzięki temu, natura pozwala nam na walkę dolegliwościami i równocześnie zapewnia właściwy stan zdrowia. Zasadniczym źródłem zaburzeń są nasze nawyki jedzeniowe i tryb życia. Poprawiana żywność jest bez wątpienia podstawową przyczyną złego stanu zdrowia.

Olej lniany

Źródło: ekoj.pl
Taka żywność nie dostarcza nam energii zużywanej do samoregeneracji organizmu, która kiedyś była przekazywana wraz z naturalnym pożywieniem. W czasach wzmożonego zapotrzebowania na jedzenie ekologiczne, w kategorii tłuszczów wyróżniamy oleje tłoczone na zimno, których spożywanie doprowadza do zatrzymania lub ograniczenia rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak – nadwaga, choroby układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienie tętnicze.

Wśród olejów tłoczonych na zimno można wymienić oleje pozyskane z nasion, owoców i z pestek – olej z nasion lnu (oleje spożywcze na ), olej z nasion wiesiołka, olej z nasion ogórecznika lekarskiego, olej z pestek dyni oraz olej z owoców oliwki, olej z owoców rokitnika jak też olej z orzechów czy olej z kiełków pszenicy. Zróżnicowanie olejów z pierwszego tłoczenia jest równie ważne w naszym jadłospisie, jak świeże warzywa i owoce. Czasy, gdy oleje uważaliśmy jedynie za swego rodzaju przyrząd do przygotowania potraw, muszą odejść w przeszłość. Do zdrowego funkcjonowania, organizm potrzebuje nawet więcej kalorii wywodzących się ze zdrowych tłuszczów, niż z protein. W związku z tym w zdrowej diecie, powinno być dwa razy więcej typów zdrowych tłuszczów aniżeli białka.

Substancje znajdujące się w oleju z pestek dyni – schisandra w ziarnach, przesądzają o jego zdrowotnych cechach. Olej z pestek dyni, otrzymywany jest metodą na zimno. Posiada ciemnozielono-brązowy odcień, orzechowy smak i orzechowy aromat.

Przeczytaj to, co jest opublikowane . Dotyczy on pokrewnej tematyki co ta opisywana w tym artykule, zatem na pewno bardzo Cię zainteresuje.

Tłuszcze, które znajdują się w pestkach dyni, zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych, niezbędnych dla naszego organizmu.

Olej lniany wytwarzany metodą na zimno jest olejem roślinnym o żółtawym zabarwieniu i dosyć silnym, cierpkim aromacie. Zawiera fantastyczną proporcję zdrowych, nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6. Kwasy te zaliczane są do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych – czytaj
nawet pomocna strona, warto zajrzeć
znacznie więcej znajdziesz na www
oryginalna strona. Są to związki, których organizm ludzki potrzebuje, a nie jest w stanie sam ich wytworzyć. Warto dodać, iż kwasy omega-3 stanowią aż 15 % budulca tkanki mózgowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*