Jaką wodę powinny pić osoby cierpiące na nadkwasotę?

Bez wody lub innych napojów nie moglibyśmy przyswajać pokarmów. To oznacza, że komórki naszego ciała nie byłyby w prawidłowy sposób odżywione. Niezwykle szybko zatrulibyśmy się również toksynami, ponieważ nerki nie oczyszczałyby organizmu, a mózg składający się w 80% z wody nie mógłby dobrze pracować.
Bardzo niewielką wagę przywiązujemy do węglowodanów, które są w wodzie mineralnej.

Posiadają niezwykle duże znaczenie dla naszego organizmu i dają bardzo prędko wyczuwalne efekty. Węglowodany aktualizują żołądkowe kwasy oraz korzystne są dla tych osób, które chorują na nadkwasotę. Węglowodany przynoszą ukojenie w tych dolegliwościach.

Jeżeli interesują Cię opisane w tym tekście tematy i masz ochotę przeczytać większą ilość informacji na taki temat – kliknij tutaj (http://www.krevetki.pl/uslugi/diagnostyka-obrazowa/)!

Woda, która ma wysoki poziom węglowodanów, korzystnie wpływa w pierwszych stadiach cukrzycy. Węglowodany także przyczyniają się do obniżenia liczby glukozy w moczu oraz we krwi, a również zmniejszają wydzielanie acetonu oraz korzystnie wpływają na funkcjonowanie insuliny. Węglowodany również regulują pH krwi. Są osoby, które unikać powinny wód, które zawierają spore ilości węglowodanów. Takich wód powinny się wystrzegać osoby cierpiące na nadkwasotę.

aminokwasy

Autor: U.S. Department of Agriculture
Źródło: http://www.flickr.com
Pozostałymi składnikami, które zawarte są w wodzie to mikroskładniki przykładowo fluor, jod oraz żelazo. Nie ma już praktycznie wody o dużej ilości fluoru. Niezwykle znaczącą granicę, która określa pierwszą fazę oddziaływania fizjologicznego jodu, która wynosi 0,5 mg/l, przekracza w niewielkim stopniu tylko parę mineralnych wód. Na obszarach, na których poziom jodu w wodzie jest bardzo nieduży, jest notowanych najwięcej chorób tarczycy. Cennym źródłem jodu mogłyby być wody mineralne, w których zawartość jodu równa się od 0,5 do 10mg g/l. Bardzo olbrzymie znaczenie dla ludzkiego organizmu ma obecny w wodzie mineralnej dwuwartościowy jon żelaza. Jest to w najwyższym stopniu przyswajalna forma żelaza. Tego typu wody korzystnie wpływają przy niedokrwistości.

Przyspieszają poza tym przemianę materii. Do wody, którą pijemy dodawać powinniśmy plasterki ogórka czy plasterki owoców. Musimy to robić nie jedynie, żeby polepszyć jej smak, ale wzbogacamy wówczas wodę w witaminy oraz minerały.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*