Jakiego rodzaju istnieją metody na zahamowanie postępu choroby pod nazwą stożek rogówki?

Oczy to niezwykle ważna część ciała, która jest narażona na wiele różnego typu dolegliwości. Zalicza się do nich stożek rogówki, zatem tego typu dolegliwość, która zmienia ukształtowanie rogówki z postaci kulistej na stożkowatą.
Istnieje dużo przyczyn, które mogą powodować występowanie tej dolegliwości, a do najpopularniejszych z nich zaliczają się czynniki genetyczne albo dziedziczne oraz dysfunkcje hormonalne.

stożek rogówki kraków

Autor: www.sxc.hu
Źródło: www.sxc.hu
przebarwienia

Autor: Denis Loh
Źródło: http://www.flickr.com
Wykrycie tej dolegliwości przy pomocy lampy szczelinowej jest wykonalne wyłącznie przez specjalistę. Mógłby on zdiagnozować istnienie tej choroby także na podstawie oceny płaszczyzny rogówki przy wykorzystaniu metody tomografii rogówki. Spowolnienie rozwoju tej choroby jest jeszcze bardziej wykonalne, im wcześniej zostanie ona stwierdzona. Na szczęście poprawa jakości widzenia jest w takiej sytuacji możliwa. Jeżeli Ciebie lub kogokolwiek z Twoich najbliższych dotknęła choroba o nazwie stożek rogówki Kraków jest miastem, w którym na pewno znajdziesz kompetentną poradę.
Należałoby tutaj dodać, że żeby przywrócić pacjentowi dobrą jakość widzenia, rekomendowane jest używanie twardych i gazoprzepuszczalnych soczewek kontaktowych, gdyż mogą skorygować krzywiznę rogówki. Takie szkła wykonuje się indywidualnie jedynie na podstawie wyników badania za pomocą tomografu rogówkowego. Ponieważ jest to dolegliwość postępująca, w pewnym momencie szkiełka mogłyby okazać się niewystarczające. W takiej sytuacji można wykorzystać wszczepienie na powierzchni narządu wzroku tzw.

intacsów, zatem specjalnych pierścieni śródrogówkowych. Mogłyby one poprawić wzrok – zobacz to – -> laserowa korekcja wzroku opole – przez spłaszczenie szczytu stożka. Niestety tego typu metoda także nie powstrzymuje rozwoju choroby oraz po pewnym okresie czasu trzeba wymienić pierścienie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*